Sokan bajban vannak a karácsnyi vacsorával.Ha ezt követi,nem fog gondot okozni önnek a vacsora:
1)Citromos pisztráng:
Hozzávalók:7 db pirospöttyös pisztráng,só,petrezselyem,köretnek citromkarikák,alátét saláta,olaj.
1)Vegyük ki a hal belső szerveit,majd pucoljuk meg a halat
2)Süssük meg a halat az olajban.
3)Egy tálcára tegyünk alátétként salátát,majd rakjuk rá a halakat.
4)A petrezselymet tegyük a hal belsejébe,majd ízlés szerint sóval fűszerezzük.
5)Köretként csepegtessünk a halra citromcseppeket,majd citromkarikákat tegyünk a tálcára köret végett.
Tanács:Egy kis fehérbor mellet nyugodtan elfogyaszthatjuk.
Jó étvágyat hozzá
2)Mézeskalács:
Hozzávalók:liszt,szódabikarbóna,margarin,méz,cukor,tojássárgája,fahéj,
szegfűszeg,ánizs,gyömbér,kakaópor,cukormáz(díszítésnek).
1)Tegyük edénybe a lisztet,majd a szódabikarbónát és más fűszereket és a margarint.
2)Lábosba öntjük a mézet és a cukrot,majd folyamatos kavarás mellett felfőzzük.
3)Az így kapott masszát ráöntjük a lisztes tál tartalmára,úgy,hogy a margarin elolvadjon.
4)Hozzáadunk két tojássárgát.
5)Kigyúrjuk a tésztát,de várjuk meg,míg a méz kihűl.
6)Az így kapott tésztát nyújtsuk ki.
7)Késsel szaggassuk fel a tésztát.
8)Cukormázzal díszitsük.
Tanács:száraz fehérborral ajánlott fogyasztani.
Jó étvágyat
Töltött pulyka: Hozzávalók: majoranna, 1 db pulyka, 1 evőkanál vaj, 1 dl olaj, 2 db vöröshagyma, 1 csomag petrezselyem, 2 db szikkadt zsemle, 3 dl tej, só, 30 dkg pulykamáj, 15 dkg csiperke, 2 db tojás, 5-10 dkg szalonna, fekete bors, 2 db alma.
Elkészités:
1 evőkanálnyi olajon megpiritunk 1 reszelt vöröshagymát.Beletesszük a felaprózott gombát, sóval, borssal addig főzzük, mig el nem főtte saját levét.Ekkor - miután levettük a tűzről - belekaparjuk a pulyka máját, majd összenyomkodjuk két tejben áztatott zsemlével, 2 tojással, sóval, borssal, zöldpetrezselyemmel és egy kiskanálnyi majoránnával.
Ezzel megtöltjük a pulykát, összevarrjuk, kivülről megvajazzuk, mesóz-zuk, majd beáztatott cserépedényben - pulyka nagyságától függően 3-4 órán át sütjük.
Tanács: száraz vörös bor illik hozzá.
Jó étvágyat!
Beigli:
A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kevés, enyhén cukros tejbe morzsoljuk. A lisztet a lágy margarinnal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk. Letakarva, kb. 30 percig pihentetjük. A tésztát 6 egyforma részre osztjuk és téglalapokká nyújtjuk. Dió- vagy máktölteléket kenünk rá és összesodorjuk. A rudakat margarinnal kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra elhelyezzük és mindegyiket 3-3 helyen megszúrjuk. Egy egész tojást és egy tojássárgáját felverünk, bekenjük vele a tésztarudakat és hagyjuk meleg helyen megszáradni. Ismét bekenjük és hagyjuk megszáradni. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük. Szép repedezett kell, hogy legyen.
Diótöltelék készítése: A tejet felforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a darált diót. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat. Állandó keverék közben átforraljuk. 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk.
Máktöltelék készítése: A tejet felforraljuk és leforrázzuk vele a darált mákot. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a fűszereket. Állandó keverés közben felforraljuk. Ízlés szerint 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk